Ettagluttare & Höststart

Titta titta! En ETTAGLUTTARE! Första skoldagen är klar och på frågan hur den var svarar hon uttömmande "bra". Så ja, inte mycket mer att rapportera från detta event.  
 
 
Förra året vid skolstart var det sommarklänning, solkräm och sandaler som gällde. Detta året var det snarare stövlar, regnjacka och långbyxor. Blyga 14grader och ösregn större delen av dagen. Det heter inte hösttermin för inte! Det är som upplagt för en liten soppa till kvällmat! Helst med en liten nygräddad surdegsbaguette. Vilken start på höstterminen!     
 
 
Fröbaguetter 
 
6st 

Fördeg
40g surdeg - pigg och bubblig
150g rågsikt
150g vatten

Rör ihop och låt stå i bunke med lock över natten.

500g vetemjöl special
240 g durumvetemjöl
560g vatten
18g salt

Blanda mjöl och vatten. Låt stå övertäckt i 30-60 minuter. (autolys)

Tillsätt fördegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 30 minuter. 

Tillsätt saltet och blanda så saltet är ordentligt inblandat. Låt stå 30minuter. 

Nu är det dags att sätta klockan. Degen ska stå övertäckt i rumstemperatur i ca 4h, tills degen blivit dubbla storleken. Var 30.e minut så gör du en "stretch & fold". Dvs, dra degkanten uppåt, och vik innåt. Ett helt varv runt bunken. 

Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.

Ta fram degen och häll försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Dra lätt ut degen till en rektangel. Pensla med lite olja och strö över blandade fröer. Jag använde solrosfrön, pumpakärnor, vallmofrön, sesamfrön och en nypa flingsalt. 
 
Dela degen i avlånga rektanglar. Du får ut 5-6 baguetter av denna deg. Lägg i baguettform. 
 
Värmer upp ugnen till 230grader. Det är viktigt att ugnen är ordentligt varm innan du ställer upp baguetterna. 

Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan svalna på galler
 
Följ mig gärna på instagram @mildarabarber
 
Signe - baguetter - skolstart - surdeg - surdegsbaguette - surdegsbröd