Favoritårstid & Grytor

Favoritdagen är här och favoritårstiden står precis runt hörnet. Nu mår man! Söndagssteken står i ugnen och pressgurkan är ... pressad? Hösten är ju som gjord för alla de där goda rätterna som, om man är som jag, längtat efter hela sommaren. Långkok, soppor och grytor i alla dess former. Grytor så som denna balsamicofilégryta. Man kan ju tänka sig kantareller istället för champinjoner men skogen och jag passa inte lika bra ihop som hösten och jag. Tyvärr.      
 
 
Balsamicofilégryta 
 
ca 6port. 
 
2st fläskfilé
salt, peppar, torkad timjan
1ask (250g) champinjoner - skivade
1st gul lök - hackad
2dl creme fraiche
5dl grädde
3msk kalvfond
ca 4msk balsamvinäger (börja med 3msk och smaka av därifrån)
1,5msk soja
 
Putsa och skär fläskfilén i skivor. 
 
Stek fläskfilén i smör tills den får en härlig yta. Krydda med salt, peppar och timjan. Snåla inte med timjan. Lägg i en gryta med lock. 
 
Fräs champinjon och lök i samma stekpanna som köttet. Häll sedan fräset över köttet. 
 
Slå på övriga ingredienser och låt sedan köttet puttra under lock i 10-15minuter. Smaka av! 
 
Riv över lite färsk timjan vid servering.  
 
Servera köttet tillsammans med ugnsrostade potatis och morot, en sallad och i mitt fall, alltid en bit gott bröd! 
 
Följ mig gärna på Instagram @mildarabarber
 
Gryta - balsamicofilé - festligt - fläskfilé - kött
Ajli Müller

Det ser underbart ut! Jag älskar soppor och grytor och långkok, så det ser jag verkligen fram emot. Jättemycket! Här ska puttras! Balsamicogryta låter supergott. Jag och min man har matkasse (Enkla veckan från ICA) och vi tycker att recepten ibland är lite tråkiga, men eftersom vi båda är duktiga på att laga mat brukar vi utgå ifrån kassen men göra om dem så att de bassar oss. Att hotta upp en gryta med några matskedar balsamico: king!

Svar: Jag också, bästa som finns!Jag har aldrig testat matkasse, men vet ju många som har det. Väldigt fiffigt att piffa till det efter egen smak!
Emmelie