Vattenkryp & Brödkalas
Det är säsong för de där otrevliga röda krypen att ännu en gång krypa upp på våra tallrikar! Jag pratar såklart om kräftor. Jag, som ni kanske hör, är inte kräftornas bästa kompis. Jag tycker att lika obehagligt som de spretiga benen och de utanståede ögonen är även smaken. Nej, vattenkryp är inte för mig.

Men västerbottenost är för mig och bröd lika så! Så helt utanför känner jag mig aldrig i kräftkalastider. Så baka detta västerbottenostfyllda brödet till nästa krypkalas så kommer ni bli popis bland vännerna och förhoppnigsvis även lite mätta...

Västerbottenostbröd
3dl vatten - 37grader
25g jäst
1msk olivolja
2tsk salt
ca 7-8dl vetemjöl special
Rör ut jästen i det ljummna vattnet. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg, minst 10minuter i maskin.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1h.
Fyllning:
50g mjukt smör
2dl riven västerbottenost
hackade persilja (frysta funkar utmärkt!)
Knåda degen på lätt mjölat bakbord och kavla sedan ut degen till en rektangulär platta. Bred över smöret och strö övere örter och flingsalt. Rulla ihop degen från långsidan, som när du gör kanelbullar.
Lägg brödet på en bakplåtspapperskläddplåt och låt jäsa under bakduk i ca 30minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt och torkad persilja.
Grädda brödet mitt i ugnen på 225grader i 20-25minuter. Brödet ska ha en innertemperatur på ca 96grader.
Servera brödet nybakat, gärna lite ljummet!
Följ mig gärna på Instagram @mildarabarber