Amerikanska toner & Swirlbread

Nu har jag varit och sniffat på de där amerikanska territoriumen igen! Ni vet ju vid detta laget att jag älskar mina amerikanska texasvloggar och alldelles extra älskar jag att titta på deras "grocery hauls". Hur det kan vara så kul att se vad amerikanska mammor handlar till sina barn det vet jag inte men det kan hålla mig road i timmar. Det mesta är varor vi inte kan komma över här i Sverige, tur är väl kanske det. Något som ofta dyker upp i filmklippen är swirlbread i olika smaker, som rostas eller ännu hellre används till french toast. Jag är inte dummare än att tänka att det inte USA tar till oss får jag ta till mig själv så jag satte igång och bakade mitt egna swirlbread. Sedan kunde vi inte sluta att prata amerikanska för resten av dagen...      
 
 
Russin & Kanelbröd / Swirlbread
 
1 stor limpa eller 2 små
 
25g jäst
2,5dl fingervarm mjölk (37grader)
4msk smält smör
1tsk salt
2msk honung 
2st ägg
ca 8-9dl vetemjöl special
1,5dl russin
 
Fyllning
1/2dl (rågad) farinsocker 
1,5msk kanel
2msk smält smör
1nypa salt
 
Rör ut jästen i det fingervarma mjölken. 
 
Tillsätt de övriga ing. och arbeta ihop till en smidig deg, minst 10minuter i maskin. Tillsätt russinen de sista minuterna.  
 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1h, eller till dubbel storlek.
 
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. 
 
Knåda ut degen på mjölat bord och kavla ut till en rektangel. 
 
Bre på fyllningen och rulla ihop till en rullen. På samma sätt som man gör när man gör kanelbullar. 
 
Lägg sedan i en smord brödform med skarven ner. (eller dela på mitten och få två mindre bröd) 
 
Låt brödet jäsa under bakduk i ca 40minuter. 
 
In i ugnen på 175grader i ca 40minuter. Häll in en dl vatten i botten utav ugnen direkt när du ställer in brödet i ugnen. Stäng luckan snabbt så vattenångan håller sig inne. Håll ett öga på brödet och täck med folie om det får för mycket färg. Brödet ska komma upp i 96grader i innertemperatur. 
 
Låt svalna på galler. 
 
Perfekt bröd att rosta eller använda till fattiga riddare! 
 
Följ mig gärna på Instagram @mildarabarber
 
Bröd - fattiga riddare - frenchtoast - kanel och russinbröd - kanelbröd - swirlbread