Evigheter & Slattar
Kommer ni ihåg när man var liten och hade sommarlov. Sommarloven som aldrig tog slut och verkade evighetslånga. Men såhär i vuxen ålder verkar någon satt snabbspolning på sommaren och dagarna flyger iväg och är slut innan man hunnit blinka.

Något annat som försvinner dubbel så snabbt i sommarlovstider är maten här hemma i stora huset. Åter igen ekar kylen tom men ännu värre är det med min brödhylla i frysen som numera bara består av några skivor frysskadad formfranska. Dessa havretrekanter bakade jag förra veckan men dom hann verkan jag eller frysen inte se röken av då Signe utsåg dessa till hennes favoritbröd i heeela världen.
Jag tycker att degvätska är ett ypperligt tillfälle att göra av med de sista kylskåpsslattarna, lite yoghurt, lite mjölk eller kanske en skvätt fil. Och är kylskåpet tomt det så brukar det finnas vatten i kranen. Det är faktiskt inte så noga, det blir bröd ändå. Men hinner ni fram till yoghurtpaketet innan barnen tömmer det så testa det i er bröddeg. Yoghurten ger ett lite mer kompakt men väldigt saftigt bröd. Galet bra faktiskt.

Havretrekanter på yoghurt
50g jäst
3dl mjölk - fingervarm, 37grader
3dl yoghurt - fingervarm, 37grader
2msk olja
2msk honung
1msk salt
2dl havregryn
5dl rågsikt
ca 2dl vetemjöl special
Smula jästen och rör ut den i mjölken och filmjölken.
Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig men något kladdig deg. Arbeta degen ca 10minuter i maskin.
Låt degen jäsa under bakduk 45minuter eller till dubbel storlek.
Stjälp upp degen direkt i en långpanna (30*40cm) klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen med händerna och skär sedan degen i valfri form. Jag gjorde trekanter. Nagga brödet med en gaffel.
Låt jäsa under bakduk i ca 30minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lite havregryn.
Grädda mitt i ugnen på 225grader i ca 20minuter eller tills brödet når en innertemp. på 96grader.
Låt svalna på galler innan du hugger in! Frys gärna in det som blir över.