Matbröd & Krig
Hemma hos oss får man allt som oftast bröd till middagen. För ännu har jag inte stött på någon som rynkat näsan åt ett nybakat bröd (bortsett från mina barn men att man inte kan lita på dessa tre är konstaterat sedan länge). Hade folk blivit bjudna på hembakat bröd oftare hade vi säkert haft lite mindre krig i världen.
Vid detta laget har ni alla säkert förstått att jag inte gillar att krångla till det. Mina recept ska passa de flesta och funka i vardagen. Men när jag sitter här och ska försöka förklara hur man rundflätar ett bröd så börjar jag känna att detta är att ta i. I textform alltså, hantverksmässigt är det superenkelt att få till. Om ni inte kan tyda mina legendariska kråkritningar så goggla "runt flätat bröd" eller så bara lägger ni hela degen i en brödform och sedan var det bra med den saken. Ett krig ur världen. Va va det jag sa...

Rosmarinbröd till buffén
25g jäst
2,5dl fingervarmt vatten (37grader)
2tsk salt
1msk socker
1/2dl olivolja
1st ägg
7-8dl vetemjöl special
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
Tillsätt de övriga ing. och arbeta ihop till en smidig deg, minst 10min i maskin.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1timme.

Nu är det dags att fläta brödet. Det är väldigt osvårt att göra men desto värre att beskriva. Så häng med!
Knåda ut degen på lätt mjölat bord och dela degen i 4 bitar.
Rulla ut varje del till en rulle och lägg dom som på bild nummer 1. Två horrisontellt och två diagonalt. Över, under och Under, över.
Ta sedan varannan längd och placera över längden bredvid, som på bild två.
De ändar som du inte flyttade i steg två ska nu flyttas på samma sätt fast moturs denna gången.
Upprepa dessa två steg tills du inte har någon deg kvar att fläta in.
Till sist så stoppar du in den sista lilla biten utav längderna som blir kvar under brödet och formar till det lite lätt med händerna.
Låt bröden jäsa på en plåt med bakplåtspapper under bakduk i ca 40minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite rosmarin och flingsalt.
In i ugnen på 200grader i ca 40minuter. Brödet ska ha en innertemperatur på 96grader.
Tips! Vill ni inte ha ett matbröd utan istället ett frukostbröd så ersätt rosmarinen med lite vallmofrön eller varför inte sesamfrön.
Följ mig gärna på Instagram, @mildarabarber