Rens & Köksbestyr
Jag tar en paus från dammsugaren, tvätten och rengöringsmedlet. Herren i huset har tagit med barnen till sin farfar och mamman har storslagna planer på att rensa deras rum. Ni vet ett sånt där riktigt mamma rens när man har sopsäcken i ena handen och skänkpåsen i andra. Det var bara det att jag gick förbi barnens rum och såg förödelsen. En blick räckte för att inse att jag behövde en paus innan jag ens börjat...

Igår var det dock roligare än en dagens städdag. Jag hade en heldag i mitt favoritrum, köket! Degar trängdes bland mjölpåsar och kakdeg. Köksbänken var mjölklädd och ugnen gick varm. Då trivs man!

En av sakerna jag fick skakat ihop var hålkakor. Det har ungefär inget med kakor att göra utan det är världens godaste bröd och ett som man alltid hittade i mormors frysbox. Man kan kalla dom rågsiktskakor och skärdkakor också, kärt barn har många namn som vi vet.
Och hörrni, glöm inte att grädda hålen! Varför dom är 100gånger godare än själva brödet som är gjort av samma deg, det kan jag inte svara på. Men att det är så...det vet jag!

Hålkakor / Rågsiktskakor
4st
50g jäst
5dl mjölk
50g smör
1dl ljus sirap
2tsk salt
1msk mald brödkrydda
5dl vetemjöl special
ca 10dl rågsikt
Smula jästen i en bunke & värm sedan mjölk och smör till 37grader. Häll din degvätska över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt sirap, salt, brödkrydde, vetemjöl special och hälften av rågsikten. Arbeta till en smidig deg, och tillsätt så mycket rågsikt du behöver för att forma en bra deg. Arbeta minst 10minuter i maskin.
Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.
När din deg är färdigjäst själper du upp den på lätt mjölat bakbord och knådar degen lätt. Dela degen i fyra lika stora delar och rulla varje del till en boll. Kavla ut varje boll till en platta, ca 20cm i diameter. Stannsa ut ett hål i mitten med hjälp av tex. ett litet glas.
Lägg brödet på bakpappersklädda plåtar. Nagga dina bröd med en gaffel och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30minuter.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen 225grader i ca 12 minuter.
Följ mig gärna på instagram @mildarabarber