Bortgömd & Surt humör

Efter all denna sjukdom som härjat i stora familjen de senaste veckorna så har min lilla suris puttats länge och längre in i kylskåpet, långt bakom mamma scan köttbullar och pastarester. Igår kväll grävde jag fram och matade honom men han är på riktigt dåligt humör och vill inte alls vakna. Jag förstår att han försöker ge mig dåligt samvete för att jag inte gett honom all min kärlek de sista veckorna så nu får jag fjäska med honom mer än jag någonsin fjäskat för någon tidigare! Jag letar mig huset runt för att hitta den bästa platsen i huset med den ultimata temperaturen. Jag matar, klappar och sjunger.   
 
 
Jag hoppas verkligen mina ansträngningar snart bär frukt för jag vill verkligen ha nybakat bröd i helgen. Frallor eller bröd spelar inte så stor roll utan i detta läge hade jag varit glad för vilket som! 
 
När man intressenördar sig så är man ju ofta med i diverse grupper på internet och så även jag. I surdegsgruppen jag är med i så pratar man ofta om Gizzes surdegsfrallor. Det sägs vara det perfekta receptet på frallor. Jag var såklart tvungen att testa! Vem Gizze är vet jag inte men om hon kan baka frallor! Enkla, bubbliga och underbara, perfekta på alla sätt och vis. Ett perfekt nybörjarrecept.   
 
 
Gizzes surdegsfrallor 
 
12st
 
150g pigg och bubblig surdeg
500g ljummet vatten 
17g havssalt
25g grahamsmjöl
25g rågsikt
650g vetemjöl special
 
Blanda allt mjöl med vattnet och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter. (Detta kallas autolys) 

Tillsätt övriga ingredienser och låt stå övertäckt ytterligare 30 minuter.
 
Nu är det dags att sätta klockan. Degen ska stå övertäckt i rumstemperatur i 6h, tills degen blivit dubbla storleken. Under de första två timmarna gör du en "stretch & fold" vart 30e minut. Dvs, dra degkanten uppåt, och vik innåt. Ett helt varv runt bunken. 
 
Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.

Ta fram degen och häll försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Dra lätt ut degen till en rektangel och dela i 12-14bitar. Det behöver inte vara perfekt, ju ojämnare ju charmigare skulle jag säga.
 
Lägg frallorna på ett baklplåtspapper och täck med en kökshandduk medan du värmer upp ugnen till 250grader. Det är viktigt att ugnen är ordentligt varm innan du ställer in frallorna. 
 
Snitta ev. frallorna. Dra över dom på plåten med hjälp av bakplåtspappret. Spreja in lite vattan i ugnen direkt när du ställer in frallorna. 

Grädda ca 20minuter och låt sedan svalna på galler.
 
Följ mig gärna på instagram @mildarabarber
 
surdeg - surdegsbröd - surdegsfrallor