Enkelhet & Dammråttor

Efter en heldag med pumpaköp och långpromenad i det underbara höstvädret så är vi landat hemma i stora huset. Jag värmer mig under min värmefilt och barnen leker med dammråttor som de hittat under Sallys säng. Myntets två sidor. Jag har alltid misstänkt att mitt hat mot dammsugning en dag ska komma till användning. TADA! Den dagen var idag.  
 
 
Jag delar med mig av förra helgens surdegsbak till er. En surdegslimpa i all sin enkelhet. Tänk alla pengar vi sparar på att baka vårt egna bröd! Och nu verkar vi även har barn som nöjer sig med dammråttor, kottar och stenar som leksaker...  
 
 
Surdegslimpa
 
1bröd
 
225g vetemjöl special
100g fint rågmjöl
100g durumvetemjöl
290g vatten
150g surdeg - pigg och bubblig
12g salt

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30minuter. (autolys)
 
Tillsätt surdegen. Knåda samman till en smidig deg, ca 5minuter i maskin. Tillsätt saltet. Låt gå ytterligare ett par minuter. Låt sedan degen vila övertäckt i bunken ca 30 minuter.
 
Nu är det dags att sätta klockan. Degen ska stå övertäckt i rumstemperatur i 4h. De första två timmarna gör du en "stretch & fold" var 30e minut. Dvs, dra degkanten uppåt, och vik innåt. Ett helt varv runt bunken. Använd blöta händer så kletar det mindre.  

Stjälp upp degen på ett OMJÖLAT bakbord. Forma till en rund boll genom att dra brödet runt med hjälp av din degskrapa. Jag brukar doppa degskrapan i lite vatten så går det lättare. Detta kallas att runddriva och görs för att skapa ytspänning på brödet.  
 
Låt vila på bänken i 30 minuter.

Forma sen brödet och lägg ner i jäskorg. Täck med handduk och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och placera en baksten eller bakplåt i ugnen. Låt det bli ordentligt varmt! Jag brukar sätta på ugnen 1timme innan jag gräddar brödet.
 
Snitta brödet och grädda sedan i 30-35 minuter. Sänk ev. temperaturen till 225grader efter halva tiden om du tycker brödet blir lite för mörkt. Innertemperaturen ska komma upp i 96grader. Samtidigt som du sätter in brödet så sprejar du in vatten eller kastar in någon dl vatten i botten utav ugnen. 

Låt svalna på galler innan du hugger in! 
 
Följ mig gärna på instagram @mildarabarber
Bröd - hembakat - limpa - surdegsbröd