Loppis & Undanflykter

Två gånger om året ställs det till med en stor barnloppis i vår stad. Eller ja, av bacillsjäl har det såklart varit uppehåll med nu verkar det vara på gång igen. Jag lyckades knipa en säljplats med tanken, "lite kan jag säkert skrapa ihop och sälja av". Jag borde ju veta bättre än att använda vokabulär som "lite" när man är trebarnsmamma. Inget är någonsin litet och högen blev snarare stor... eller skitstor som Sally skulle säga... Jag blev så trött av att bara se på det att jag tog en paus innan jag ens börjat märka kläderna med priser. Och känner jag mig själv rätt kommer denna pausen pågå fram tills ungefär kvällen innan loppisen. Jag jobbar gärna så, med piskan i ryggen och svetten lackandes i pannan.       
 
 
Så istället för att göra vettiga saker, så som märka kläder kommer jag de närmaste veckorna nu enbart göra allt annat på min att göra lista. Städa ett och annat köksskåp, vattna blommorna vilket är något som aldrig inträffat tidigare och säkert baka ett och annat bröd. Det sistnämnda är visserligen livsnödvändigt i min bok. För även om jag redan har X antal surdegsbröd i frysen så finns det alltd rum för ett till. Jag är ju ändå med frysbox nu! Och innebär det att jag slipper märka kläder, då kan ni ge er tusan på att det blir brödbak oavsett hur många jag redan har. Kanske kommer hela loppisäventydet sluta med att jag sätter upp ett litet brödstånd utanför lokalen istället.. vem vet.  
 
 
Surdegsbröd - Grundrecept
 
1bröd
 
40g fullkornsvetemjöl
360g vetemjöl special 
300g vatten
80g surdeg - pigg och bubblig
8g salt

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30minuter. (autolys)
 
Tillsätt surdegen. Knåda samman till en smidig deg, ca 5minuter i maskin. Tillsätt saltet och låt gå ytterligare ett par minuter. Låt sedan degen vila övertäckt i bunken ca 30 minuter.
 
Nu är det dags att sätta klockan. Degen ska stå övertäckt i rumstemperatur i 4h, tills degen blivit dubbla storleken. De första två timmarna gör du en "stretch & fold" var 30e minut. Dvs, dra degkanten uppåt, och vik innåt. Ett helt varv runt bunken. 

Stjälp upp degen på ett OMJÖLAT bakbord och forma till en rund boll genom att dra brödet runt med hjälp av din degskrapa. Jag brukar doppa degskrapan i lite vatten så går det lättare. Detta kallas att runddriva och görs för att skapa ytspänning på brödet.  
 
Låt vila på bänken i 30 minuter.

Forma sen brödet och lägg i väl mjölad jäskorg. Täck med handduk och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och placera en baksten eller bakplåt i ugnen. Låt det bli ordentligt varmt! Jag brukar sätta på ugnen 1timme innan jag gräddar brödet.
 
Snitta brödet och grädda sedan i 30-35 minuter. Sänk ev. temperaturen till 225grader efter halva tiden om du tycker brödet blir lite för mörkt. Innertemperaturen ska komma upp i 96grader. Samtidigt som du sätter in brödet så sprejar du in vatten eller kastar in någon dl vatten i botten utav ugnen. 

Låt svalna på galler innan du hugger in! 
 
Följ mig gärna på instagram @mildarabarber
Bröd - hembakat - surdeg - surdegsbröd