Första stegen & Glädjebröd
Hur går det med er surdegsgrund?! Är den igång nu? Står den sur och fräser på köksbänken? Kanon, då är det dags att baka det första surdegsbrödet!

Att baka med surdeg är en helt annan grej än ert vanliga jästbrödbak. Jag menar, TITTA på den här degen. Har ni sett någon så härligt tidigare?

Och sedan när man tror att man inte kan bli gladare än när man ser den där bubbliga degen så skär man i de färdiggräddade frallorna och hjärtat svämmar över ännu en gång utav beundran utav sin egen förmåga. *klapp på axlen*.

Vid frallbak behöver vi ha koll på dessa två uttryck:
- Autolys = Det är när man blandar mjöl och vatten och låter sedan detta stå ca 30minuter. Mjölet suger då upp vattnet och bildar långa glutentrådar. Detta momen ska ge bröden bättre volym och textur.
- Strech & fold = Detta är ett sätt att "knåda" degen om vi ska dra en paralell till jästbakandet. Jag länkar till en bra video på youtube som ni kan spana in innan ni kör igång! Titta HÄR.
Och kom ihåg, det är inte svårt att baka surdeg, bara tidskrävande. Ni har detta!

Surdegsfrallor med morot
14st
25g surdeg - matad och bubblig
100 g vatten
100 g rågsikt
Blanda degen på kvällen i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
200g vetemjöl special
150g dinkel
150g rågsikt
365 g vatten
1st normalstor morot - finriven
1tsk brödkrydda
16g salt
Nästa morgon är det dags att starta baket.
100 g vatten
100 g rågsikt
Blanda degen på kvällen i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
200g vetemjöl special
150g dinkel
150g rågsikt
365 g vatten
1st normalstor morot - finriven
1tsk brödkrydda
16g salt
Nästa morgon är det dags att starta baket.
Blanda allt mjöl med vattnet och låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter. (Detta kallas autolys)
Tillsätt sen fördegen från dagen innan och riven morot och blanda ordentligt. Låt stå övertäckt ytterligare 30 minuter.
Tillsätt salt och brödkryddor, blanda igen.
Nu är det dags att sätta klockan. Degen ska stå övertäckt i rumstemperatur i 2-3h, tills degen blivit dubbla storleken. Var 30.e minut så gör du en "stretch & fold". Dvs, dra degkanten uppåt, och vik innåt. Ett helt varv runt bunken.
Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen och häll försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Dra lätt ut degen till en rektangel och dela i 14bitar. Det behöver inte vara perfekt, ju ojämnare ju charmigare skulle jag säga.
Ta fram degen och häll försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Dra lätt ut degen till en rektangel och dela i 14bitar. Det behöver inte vara perfekt, ju ojämnare ju charmigare skulle jag säga.
Lägg frallorna på en plåt och täck med en kökshandduk medan du värmer upp ugnen till 230-250grader. Det är viktigt att ugnen är ordentligt varm innan du ställer in frallorna.
Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan svalna på galler.
Grädda ca 20-25 minuter och låt sedan svalna på galler.
Följ mig gärna på Instagram @mildarabarber
Hmmm, de där frallorna såg ju grymt goda ut. Men jag är ju ingen surdegsfan... Tycker det är svårt och så har jag inte så bra tålamod. Kanske provar jag piller gång.